Onderzoek: Wat maakt ons een Camphill-instelling?

​Wat houdt Camphill zijn in? Is het een verwijzing naar onze historie? Hoe geven we in de toekomst invulling aan het gedachtegoed van Karl König? Want welke waarden en eigenschappen maken ons nu eigenlijk Camphill?

Wat houdt Camphill zijn in? Is het een verwijzing naar onze historie? Hoe geven we in de toekomst invulling aan het gedachtegoed van Karl König? Want welke waarden en eigenschappen maken ons nu eigenlijk Camphill? Deze vragen stonden eind 2014 centraal in het overleg van Stichting Camphill Nederland, waar ook wij als Maartenhuis deel van uitmaken. Met de overige vier Nederlandse Camphill-instellingen komen wij zo'n vijf tot zeven keer per jaar bijeen en wisselen we kennis uit en trekken we gezamenlijk op in zaken waarin ons dat een meerwaarde kan bieden.

In 2015 hebben we ons over deze vragen gebogen en zijn we gestart met een onderzoek naar de toekomst van Camphill in Nederland. Want de Camphillpijlers, sociaal fonds, bijbelavond en collegemeeting, bestaan niet meer in hun oorspronkelijke vorm. In geen van de vijf Camphill-instellingen. Moest er dan een nieuw framewerk komen met andere definities? En zouden we dan puur als antroposofische instelling zonder de toevoeging 'Camphill Gemeenschap' verder moeten? Het antwoord was enerzijds verrassend en anderzijds uitdagend: Camphill (Nederland) heeft voor ons een absolute meerwaarde die we ook in de toekomst willen behouden. Want, hoewel in een wat andere vorm, geven we nog steeds invulling aan de oorspronkelijke Camphill-pijlers. We organiseren geen Bijbelavonden meer, maar lezen wel uit de bijbel. En de zorgplanbespreking is de moderne opvolger van de collegemeeting. Alleen het afscheid van het sociaal fonds is blijvend. Een dergelijk fonds is ingehaald door de geest van deze tijd.

Met die uitkomsten als uitgangspunt zijn we in november 2016 een meerjarige ontdekkingstocht gestart om gezamenlijk meer inhoud te geven aan samenwerking en verbinding met de samenleving. Deze 'Reis naar de Toekomst' moet de visie, identiteit, gewenste resultaten en doelen van de Stichting Camphill Nederland in kaart brengen en inzicht verschaffen in de doelgroepen en kansen in de markt.

We weten nu dat we als Camphill-instellingen willen vasthouden aan het Camphill-gedachtegoed en samen verder willen. Maar hoe wij ons als Camphill-instelling kunnen onderscheiden van de rest en kunnen blijven bieden wat de samenleving van ons vraagt, zullen we tijdens deze reis gaan ontdekken. Eind 2017 moet onze zoektocht zijn afgerond. Als Maartenhuis zijn we uiteraard benieuwd naar de conclusies en aanbevelingen. Hoe dan ook blijft het zo, dat wat we doen gebeurt vanuit onze eigen visie.

We zullen u regelmatig op de hoogte houden van de voortgang van deze boeiende reis.

Terug naar nieuwsoverzicht