Wonen

Het Maartenhuis heeft vier woonhuizen. Ieder huis heeft zijn eigen identiteit, maar de dagelijkse praktijk komt overeen. Er wordt op het Maartenhuis 24 uur per dag 7 dagen per week zorg verleend.

De woonhuizen

In Avalon, Brendaan en Iona is de hele dag begeleiding aanwezig. Woonhuis Michael is een huis met bewoners die in een eigen appartement wonen. Hier is begeleiding aan het eind van de middag, bij het avondeten en een deel van de avond.

Verdeeld over de vier huizen wonen 38 cliƫnten en 8 inwonende gezinnen waarvan een aantal met kinderen. De gezinnen nemen deel aan het dagelijks leven van de bewoners en aan gezamenlijke activiteiten en jaarfeesten. Zij verzorgen ook de begeleiding in de nachten.

Biologische maaltijden

In de huizen wordt iedere dag biologisch gekookt, waar mogelijk met behulp van cliƫnten. Hier worden zoveel mogelijk de eigen producten gebruikt. De gezamenlijke maaltijden in de huizen zijn gezellig en vaak worden er gasten uitgenodigd. Elk huis heeft een seizoentafel waar de seizoenen en de jaarfeesten gedurende het jaar gevolgd kunnen worden. Wat buiten gebeurt wordt binnen tot uitdrukking gebracht.

Ritme en rituelen

Ritme en rituelen geven houvast, veiligheid en structuur aan bewoners, medewerkers, vrijwilligers en aan de organisatie in het algemeen.

In de praktijk uit zich dat in:

  • Een ritme van spreuken bij de maaltijd
  • Duidelijkheid in het dagprogramma
  • Het bewust meemaken van de wisseling van de seizoenen.

Het met elkaar vieren van de (jaar) feesten (Driekoningen, Maria lichtmis, Carnaval, Pasen, Pinksteren, St. Jan, Michael, St. Maarten, Sinterklaas, Advent, en Kerst) geeft het jaar vorm.

Activiteiten

Ook de activiteiten van de bewoners geven regelmaat aan de week. Dit kan zijn door eigen gekozen activiteiten zoals muziekles, sport e.d. evenals door gezamenlijk georganiseerde activiteiten als vrijdagavond activiteit, zondag bijeenkomst. Deze laatsten staan vooral in het teken van ontmoeting. Een gezamenlijke dagopening in de zaal (Artaban) met spreuken en zingen waarbij alle deelnemers aan de werkplaatsen (dagbesteding) en begeleiders van die dag aanwezig zijn.